dilluns, de juny 13, 2005

Italiani, popolo maturo? O di doppia morale?

Il cardinal Camillo Ruini, uno dei grandi vincitori del (fallito) referendum sulla fecondazione, è evidentemente soddisfatto. Pure se ora, a cose fatte, sceglie l'understatment: "Io non ho combattuto per vincere, non ho vinto, ho cercato soltanto di fare il mio dovere di vescovo e di ascoltare la mia coscienza di uomo, di cristiano, di cittadino. Gli italiani si sono dimostrati un popolo maturo".

Il capo dei vescovi, che concede interviste al Tg1 e al Tg5, si dice colpito "dalla saggezza del popolo italiano"; e sul futuro della legge 40, che con il mancato quorum resta inalterata, aggiunge: "Tutto può essere migliorato, ma non certo stravolto e non radicalmente peggiorato".

Més o menys amb aquest termes s’expressa el Cardenal Ruini, l’home que és al front de l’església italiana, d’aquest referèndum eixiran moltes conseqüències polítiques a Italià, la dreta de Fini està en plena crisi per tallar el cap al seu lider, Fini demanava el Si al referèndum mentre gran part dels “coronels” del partit estaven al costat de les tesi de la jerarquia catòlica per l'abstenció, faran malament de canviar un home com Fini, tornaran a la marginalitat política dels MSI, Fini ha portat als ex-feixistes al terreny de la centralitat política, però segurament després del tall net i clar de les seves declaracions a Jerusalem on va declarar amb contundència que el “Feixisme i el nazisme amb les seves lleis racials eren el mal absolut” ha provocat masses canvis indigeribles per la dreta italiana i la seva posició al costat dels radicals i dels DS a favor del referendum sobre la fecundació és la gota que mancava per provocar la crisi.

Els partidaris de mantenir la llei restrictiva amb la jerarquia eclesiàstica al davant han jugat la carta de fer mancar el quorum, no han entrat en el debat i la confontració lleial de les idees, han aprofitat la immaduresa política italiana, amb una població que amb la seva abstenció provoca que des de l'any 90 tots els referèndums presentats siguin nuls per mancança de quorum, Ruini polític hàbil intenta no extrapolar aquesta victòria i pensar gratuïtament a una hegemonia cultural eclesiatica que no existeix, però la tentació serà així forta que segur els secors més integristes del catolicisme no tardaran a desencadenar un atac contra la llei de l'avortament.

La llei amb el seu redactat actual provoca seriosos problemes a la recerca científica i a les parelles que necessiten la fecundació assistida, és l'apologia de la doble moral italiana, no pots controlar l'embrió per saber si és portador de malalties però pots avortar, no pots realitzar tot un seguit de practiques referents a la fecundació inclosa l'utilització d'esperma diferent al de la parella, però fer-ho no és un delecti! que bonic! pots incomplir les lleis legalment, nomes és necessari que tinguis els suficients recursos econòmics per anar fora del territori italià, serà qüestio de començar a pensar en obrir una clínica a la República de San Marino.