divendres, de novembre 16, 2007

Tazenda

La musica sarda normalment està vinculada al cant tradicional sard, té per a la gent normalment un sentit folkloristic, del passat, si voleu carrincló per dir-ho de catalana manera. Però sense dubte és una visió imposada per part dels medis de comunicació de masses italians que deixen i marginalitzen qualsevol expressió musical que no sigui feta en llengua italiana o aquella anglesa.

Dins el panorama musical sard destaca un grup amb una sonoritat i un carisma propi, són els Tazenda, grup format i liderat pel gran cantant sard Andrea Parodi l’any 1988 fins l’any 1997, desgraciadament Andrea Parodi ens va deixar després d’una desgraciada malaltia.

El grup lluny de desaparèixer ha consolidat el seu estil amb la incorporació de la veu i el lideratge de Beppe Dettori, que conjuntament amb els històrics Gigi Camedda e Gino Marielli són la columna vertebral del grup. La seva discografia és llarga Murales, Limba, Il Popolo Rock, Fortza Paris, Il Sole di Tazenda, Sardinia, Bios i Bumba els situen en unes vendes properes als 500.000 exemplars, un volum molt important per una cultura marginalitzada com aquella sarda.

Els seus èxits més importants com Pitzinnos in sa gherra, Nanneddu, Mamojada, Carrasecare, Preghiera Semplice, els converteixen en uns artistes de referència a l’illa.

Les seves col·laboracions amb altres artistes com Gianni Morandi, Simple Minds, Fabrizio de Andrè, Pierangelo Bertoli, Mauro Pagani, Paola Turci, Intillimani, Maria Carta els fan obrir-se portes a nous mercats.

Ara el seu darrer treball “VIDA”Recull nous treballs i un duet "Domo mia" amb Eros Ramazzotti que els ha fet fer un forat molt important dins les ràdios i les classificacions musicals italianes. Una música i una gent que val la pena escoltar i descobrir.