dimecres, d’octubre 25, 2006

Enquesta CIS

Les enquestes són sempre una dada aproximativa a la realitat, aquesta darrera del CIS sobre les properes eleccions al Parlament de Catalunya per tant és un altre dins les diverses que s’estan realitzant, cal dir que el treball de camp està realitzat majoritariament abans de l’inici de campanya i que segurament és de les més complertes i per tant sempre interessant, però pot tenir certes desviacions en el resultat.
He trobat un parell de detalls d’interès, el primer és el grau de popularitat del Candidat d’Esquerra:


A l’enquesta directa surt com aquell més valorat, una vegada passem a la mitja resulta que està valorat en quarta posició, no estic molt convençut d’aquest càlcul, haurien d’explicar els paràmetres que els permet arribar a aquest resultat.
L’altre interessant és l’inici del “sorpasso” d’Esquerra al PSC a Girona:


de confirmar-se la previsió marca una tendència canviant dins la distribució de forces de la política catalana, els dos partits d’obediència catalana tenen el primer i el segon lloc a les comarques gironines, molt interessant aquesta nova situació si es confirma el dia de les eleccions.

3 Comments:

At divendres, d’octubre 27, 2006 6:54:00 a. m., Anonymous Anònim said...

No veig cap contradiccio entre la nota mitjana que els enquestats otorguen al Carod-Rovira i el seu index de coneixement: Mes del 90% (el percentatge mes alt d'entre tots els candidats) afirmen que saben qui es, en Carod, i que per tant poden fer-ne una valoracio. Gens estrany si tenim en compte els anys que fa que es a primera linia de l'actualitat politica, i la de vegades que l'han fet servir d'espantall des de partits ben allunyats com ara el PP: fins i tot si fessim l'enquesta a Extremadura sortiria que al Carod el coneix la immensa majoria de la poblacio. Ara be, molts d'aquests enquestats que el coneixen no el valoren pas positivament, sino negativament, i per aixo la seva mitjana queda per sota de la de fins a tres candidats menys coneguts que ell.
Una cosa similar passa aqui amb els possibles candidats democrates a la presidencia: la Hillary Clinton es, de llarg, el politic democrata en actiu amb l'index de coneixement mes alt, pero molta de la gent que la coneix n'emet una valoracio negativa, i per tant te una mitjana de popularitat menor que altres candidats com ara en Joe Biden, que son desconeguts per a una gran part de la poblacio.

 
At divendres, d’octubre 27, 2006 10:00:00 a. m., Blogger Internacional said...

Benvolgut, a l'enquesta no parteix només del criteri de coneixement del candidat, sinó de la valoració positiva o negativa del candidat, 0 és la valoració negativa màxima i 10 la valoració positiva màxima, per tant o la redacció de l'enquesta és incorrecta o existeix un error.

 
At divendres, de novembre 03, 2006 9:33:00 a. m., Anonymous Anònim said...

En enquestes d'opinio, 'valora' vol dir 'coneix'. L'index de valoracio d'un candidat es, per definicio, el percentatge d'enquestats que el coneix i es considera capac d'emetre'n una valoracio.
Si un 50% d'enquestats valora el senyor 'A' amb una nota de zero, i un 40% mes amb una nota de '5', aleshores el candidat 'A' es valorat per un 90% dels enquestats, amb una nota mitjana de 2. Si un 30% valora el senyor 'B' amb una nota de 10, i un altre 30% amb una nota de 5, aleshores tenim que nomes valoren el candidat 'B' un 60% dels enquestats, malgrat que la seva valoracio mitjana sigui un elevat 7.5.
No hi ha doncs, cap contradiccio: un index de valoracio elevat es perfectament compatible amb una mitjana de valoracio baixa, i viceversa. No confonguem index amb mitjana.

 

Publica un comentari a l'entrada

<< Home