dimarts, de maig 08, 2007

Maragall i la “malaltia” del Partito Democratico

L’ex-president Maragall és un italianofil de fa molt de temps, té bons amics entre els impulsors del nou “invent” de l’ex-esquerra italiana, el Partito Democratico de Prodi, Rutelli, D’Alema.... una amistat d’anys amb Rutelli i amb Massimo Cacciare dos homes forjats al poder municipal com ell.
El nou subjecte polític vol ser una unió de l’antiga esquerra de la DC amb la dreta del PCI, el “compromís històric” fet partit amb un ex-Radical convertit al catolicisme com a cap del projecte (Rutelli), una bona empanada politica de difícil digestió, que deixa fora els hereus presentables de l’antic PS de Craxi i l’esquerra del PCI reconvertit ara en DS. El nou subjecte polític pot tenir un cert èxit a l’estat italià on la fragmentació politica arriba a la paranoia, però no deixa de ser curiós que neix creant la ruptura encara que sigui civilitzada dels DS, més fragmentació de moment.
El malestar dels socialistes amb en Maragall és doble, un estrictament nacional, els ha deixat amb el cul enlaire dient la veritat sobre l’actuació de Zapatero en tot el procés de l’estatut, de fet Maragall és deixa ell mateix destapat, perque ara diu en públic allò que els seus socis d’ERC deien fa nomes uns mesos? L’altre i no crec anar molt errat, que en Maragall ja ha decidit crear un nou subjecte polític en la línia del Partit Democràtic Europeu de la qual ja fa part Rutelli i la seva “Margherita” i els ex-fundadors de la internacional demòcrata cristiana els bascos del Partit Nacionalista Basc que van ser obligats a marxar en els moments de màxim esplendor europeu de l’Aznarisme de la seva antiga organització internacional.Per cert els dirigents bascos anaven a sopar amb Maragall aquests dies per Roma. La creació d’un nou partit crea problemes greus als socialistes, escoltar els silencis significatius de Miquel Iceta al seu blog i llegir l’informe d’en Raimon Obiols al respecte del Partit Democràtic permet tenir un quadre bastant complert de la “malaltia Maragall” en tota la seva complexitat.