dilluns, de març 06, 2006

Democrates contra Teocrates. Manifest: tots junts contra el nou totalitarisme

El Manifest “Tots junts contra el nou totalitarisme” em sembla d’una claredat ideològica important, posa les coses en el seu lloc, el conflicte entre demòcrates i teòcrates, lluny dels estúpids i racistes pamflets d’Oriana Fallaci, el manifest centre el problema, un problema que no és nou, que la societat occidental ha superat relativament, malgrat que les tendències teocràtiques del cristianisme continuen existint. En un món global el totalitarisme teocràtic dels islamistes no afecta només a una part de la població mundial, és una amenaça global que cal afrontar ideologicament, separar la fe de l'islam de l’islamisme teocràtic és una qüestió d’higiene mental, al mateix temps és important assumir que el “relativisme cultural” lluny de ser una ideologia, ha d’ésser només una tècnica de recerca sociològica i antropològica, qui confon tecniques amb ideologies té un problema i crea problemes al conjunt de la societat.

Manifest: Tots junts contra el nou totalitarisme

Després de superar el feixisme, el nazisme i l'estalinisme, el món topa ara amb una nova amenaça global de totalitarisme: l'islamisme. Nosaltres, escriptors, periodistes, intel·lectuals, fem una crida a la resistència als totalitarismes religiosos i en favor de la llibertat, la igualtat d'oportunitats i el laïcisme per a tothom. Els incidents recents motivats per la publicació dels dibuixos sobre Mahoma als diaris europeus demostren que és necessari de lluitar per aquests valors universals. Aquesta lluita no es podrà guanyar amb armes, sinó amb idees. No es tracta d'un col·lisió de civilitzacions, ni de la dicotomia entre Oest i Est de què som testimonis, sinó d'una lluita global entre els demòcrates i els teòcrates. Com en tots els totalitarismes, són la por i les frustracions que alimenten l'islamisme. Els predicadors de l'odi apel·len a aquests sentiments per forjar escamots destinats a imposar un món menys lliure i més desigual. Però nosaltres diem amb fermesa i claredat: res, ni tan sols la desesperació, no justifica l'elecció de l'obscurantisme, el totalitarisme i l'odi. L'islamisme és una ideologia reaccionària que liquida la igualtat, la llibertat i el laïcisme onsevulla que sigui present. El triomf de l'islamisme sols ens pot conduir a un món de dominacions: la dels homes sobre les dones; la dels islamistes sobre tots els altres. Per combatre això hem de reafirmar els drets universals de la gent oprimida i discriminada. Rebutgem el 'relativisme cultural', que consisteix aacceptar que els homes i les dones de la cultura musulmana poden ser privats del dret de la igualtat, la llibertat i el laïcisme en nom del respecte a les cultures i tradicions. No pensem renunciar al nostre esperit crític per por de ser acusats de 'islamòfobs'; aquest és un concepte desafortunat que confon la crítica de l'Islam com a religió amb estigmatitzar-ne els creients. Demanem que s'universalitzi la llibertat d'expressió i que, així, l'esperit crític es pugui exercir a tots els continents, contra els abusos i els dogmes. Apel·lem els esperits democràtics i lliures perquè facin que el nostre segle sigui el de la il·luminació, i no pas el de l'obscurantisme.

12 signatures:
Ayaan Hirsi Ali Chahla Chafiq Caroline Fourest Bernard-Henri Lévy Irshad Manji Mehdi Mozaffari Maryam Namazie Taslima Nasreen Salman Rushdie Antoine Sfeir Philippe Val Ibn Warraq